Samsun-madalyon-plak

Pitriasis Rosea (Gül Hastalığı) nedir?

Gül hastalığı diğer adıyla madalyon hastalığı , çoğunlukla sonbahar kış aylarında görülen döküntülü bir deri hastalığıdır

Pitriasis Rosea (Gül Hastalığı) neden olur?

Gül hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir. Sonbahar kış aylarında görülmesi, aynı ailede birden fazla kişide aynı anda görülmesi nedeniyle bir virüsün sebep olabileceği düşünülmektedir ancak etken tespit edilememiştir.

Pitriasis Rosea (Gül Hastalığı) belirtileri nelerdir?

Pitriasis rosea özellikle gövde ön ve arka yüzde öncelikle büyük yuvarlak bir döküntü ile başlar. Bu büyük yuvarlak döküntü haberci plak veya madalyon plak olarak adlandırılır. Sonrasında ortası halka şeklinde kabuk içeren (yakacık tarzı skuam ) küçük yuvarlak döküntüler oluşur. Bu döküntüler çoğunlukla kaşıntısızdır ya da az kaşıntılıdır. Bazen yüz, boyun bölgesi ve bacaklarda da döküntü görülebilir.

Gül Hastalığı Vücudun hangi bölgelerinde görülür?

Gül hastalığı çoğunlukla üst gövdede görülür. Bazen yüz, boyun bölgesi ve bacaklarda da döküntü görülebilir.

Pitriasis Rosea hangi hastalıklarla karıştırılabilir?

Pitriasis roseanın en sık karışabildiği hastalıklar; ilaç allerji döküntüleri, sedef hastalığı ve sifilizdir.

Pitriasis Rosea tedavisi nasıldır?

Pitriasis rosea ortalama 6-8 haftada tamamen iyileşebilmektedir . Hastalıkta kaşıntı olmamakla beraber döküntülerin fazla olması hastaları endişelendirebilmektedir. .

Döküntülerin hafif olması durumunda sürülen kortizonlu ilaçlar, şiddetli olması durumda ağızdan alınan kortizonlu ilaçlar kullanılır. Hastalığın iyi gidişli ve kendi kendini sınırlayan bir hastalık olduğu bilinmeli, telaş edilmemelidir.

Gül Hastalığı tedavisi hakkında bilgi almak için Samsun Cildiye doktoru Dermatolog Dr. Özlem KAPLAN iletişime geçiniz.

Sık görülen diğer deri hastalıkları Akne ve liken planus hakkında bilgi almak için tıklayınız.