Hiperhidrozis

Hiperhidrozis, ekrin ter bezlerinin aşırı çalışmasına bağlı olarak deri yüzeyine salınan terin artmasıdır.

Böcek Isırmaları

Genellikle alerjik bir reaksiyon söz konusu değilse ilkyardım tedavisi böcek ısırmasına karşı yeterlidir.

Seboreik Keratoz

Seboreik keratoz, keratinositler adı verilen cilt hücrelerinden gelişen iyi huylu (kanserli olmayan) cilt büyümeleridir.

Aktinik Keratoz

Aktinik keratoz, uzun süreli kontrolsuz güneşe maruz kalmaya bağlı olarak en çok güneş gören bölgelerde görülen deride anormal hücre gelişimini yansıtan deri değişiklikleridir.

Kiraz Anjiyom

Anjiomlar sıklıkla gövdede ve yüzde görülen iyi huylu, kırmızı renkli damarsal lezyonlardır. Küçük kılcal damarların deri üzerinde kümelenme ve genişlemesi sonucu ortaya çıkarlar.

İlaç Reaksiyonları

İlaç reaksiyonları; bir ilacın kullanımından sonra gelişen istenmeyen klinik bulguları kapsar ve modern ilaç sağaltımının bir bedeli olarak düşünülebilir. İlaç reaksiyonları çok farklı klinik görünümde ortaya çıkabilmektedir.

Nevüsler

Nevüs, ciltteki melanin denilen pigmenti üreten hücrelerin iyi huylu sınırlı oluşturduğu cilt lezyonlarının ortak adıdır.

Folikülit

Folikülit, saç köklerinin iltihaplandığı yaygın bir cilt durumudur. Genellikle bakteriyel veya fungal bir enfeksiyondan kaynaklanır.

Furonkül

Furonkül, çıban olarakta bilinen bir deri enfeksiyondur. Bakteriler, kıl kökü ve yağ bezi kanalına girerek, basit bir enfeksiyondan yaşamı tehdit edecek kadar şiddetli klinik tablolara yol açabilirler.

Zona

Zona, gece yanığı adı ile de bilinen genellikle ileri yaşlarda sıklıkla gövdede önce kızarıklık sonra içi sıvı dolu ağrılı keseciklerle görülen viral bir deri hastalığıdır.

Tinea Versicolor

Genellikle gövde ve eklem yerleri üzerinde bir kaşıntı, isilik olarak kendini gösteren bir durumdur.

Tırnak Mantarı

Tırnak mantarı el ve ayak tırnaklarında sararma ve kalınlaşmaya neden olabilir.

Kasık Mantarı

Kasık mantarı; üreme organları, kalça ve iç uyluk bölgesinde görülen, kırmızı renkte ve kaşıntılı döküntüler oluşturan yaygın bir mantar enfeksiyonudur.

Siğiller

Siğil; Human papilloma virusu (HPV) -İnsan papilloma virüsü - diye adlandırılan virusun derinin üst tabakasını enfekte etmesiyle oluşan iyi huylu deri büyümesidir.

Uyuz Hastalığı

Uyuz, insan gözü ile fark edilemeyen bir parazitin neden olduğu çok kaşıntılı ve bulaşıcı bir deri hastalığıdır.

Herpes Labialis

Uçuk, herpes simpleks virüsüne bağlı olarak ortaya çıkan ve dudak, ağız veya diş etinde yaralar ile ortaya çıkan bir mikrobik enfeksiyondur.

Genital Herpes

HSV virüsünün cinsel yolla bulaşarak enfekte kişilerde oluşturduğu hastalığa verilen addır. Halk arasında genital uçuk veya genital siğil olarak da anılmaktadır.

Genital Siğil

Hem kadınlarda hem erkeklerde görülen genital siğiller, cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonun genital bölgedeki belirtisidir.

Molluscum Contagiosum

Molluscum contagiosum (MC), yaygın ve bulaşıcı bir viral cilt enfeksiyonudur. Deride kabarık, inci benzeri nodüller veya papüllere neden olur.

Bitlenme

Tıptaki adı ile pedikülozis yani bitlenme özellikle kış mevsiminde kalabalık ortamlarda rastlanabilen bir durumdur. Bitler temas ile kolayca bulaşabilmektedir.

Saç dökülmesi

Saç dökülmesi saç sağlığımız için olması gereken bir durumdur. Zayıflayan saçlar kendilerini yenilemek için dökülürler ve saç köklerinden sağlıklı saçlar meydana gelir.

Telogen Effluvium

Telogen effluvium; anormal kıl siklusuna bağlı olarak telogen evresindeki kılların kaybı, katagen evresindeki kıllarda artışla ile giden skatrisyel olmayan bir saç dökülme şeklidir.

Alopesi Areata

Saçkıran ya da tıbbi adıyla alopesi areata bir kişinin saçının ya da kaş, kirpik, sakal gibi diğer tüylerinin kısa bir süre içinde bölgesel olarak aniden dökülmesi ile karakterize bir hastalıktır.

Trikotillomani

Trikotilomani, kişinin kontrol edemediği zorlantıları (kompülsiyonlar) nedeniyle kendi saçını veya tüylerini yolduğu psikiyatrik bir hastalıktır.

Onikomikoz

Onikomikoz olarak da bilinen tırnak mantarı nadiren el, çoğunlukla da ayak tırnaklarını etkileyen son derece bulaşıcı bir mantar enfeksiyonudur.

Tırnak Batması

Tırnak batması; sert tırnağın yumuşak dokuyu sıkıştırıp tahriş etmesi sonucu oluşan bir durumdur.

Pitting

Parmakla üzerine bastırıldığı zaman geçici çukurluk meydana getiren ödem; gode bırakan ödem; çukur oluşturan ödem.

Onikoliz

Onikoliz, distal serbest kenardan başlayan ve proksimal olarak ilerleyen tırnak plağının kendiliğinden ayrılması ile karakterizedir.

Tırnak Tümörleri

Tırnak ünitesinde, derinin diğer bölgelerinde görülen benign ve malign tümörler gelişebildiği gibi, onikomatrikoma gibi sadece tırnağa özel tümörler de ortaya çıkabilir.

Vitiligo

Vitiligo diğer adıyla Ala hastalığı bir deri hastalığıdır.Deride pigment kaybı olmasıyla beyaz alanların ortaya çıkmasıdır.

Melasma

Melasma; deride güneş gören bölgelerde sonradan ortaya çıkan, kahverengi lekeler şeklinde kendini gösteren bir cilt hastalığıdır.

Postinflamatuar Hiperpigmentasyon

Postinflamatuar hiperpigmentasyon, deride bir hasarlanma veya inflamasyona bağlı olarak özellikle Fitzpatrick tip III-VI bireylerde gözlenen bir durumdur.

Ağız Yaraları

Ağız yarası; ağız ve yanakların iç kısmı, diş etleri, dil ve dil altı ile damak bölgelerinde ortaya çıkan mukozal hasarlara verilen isimdir.

Herpes Labialis

Uçuk, herpes simpleks virüsüne bağlı olarak ortaya çıkan ve dudak, ağız veya diş etinde yaralar ile ortaya çıkan bir mikrobik enfeksiyondur.

Oral Aftlar

Aft ülser anlamına gelmektedir. Oral aft ağız mukoza ülseri demektir. Ağız içinde yanaklar, damak, diş etleri, dil üzerinde oluşabilen ülserlerdir. Değişik boyut ve sayıda olabilirler.

Yassı Hücreli Karsinom

Skuamöz hücreli karsinom (SCC) ya da yassı hücreli karsinom bir kanser çeşidi olan karsinomun alttiplerin olup birçok organdan köken alabilir.

Pemfigus Vulgaris

Pemfigus vulgaris, değişen boyutlarda kabarcıkların ciltte, ağız ve diğer mukoza zarlarının astarında patladığı nadir, ciddi bir otoimmün hastalıktır.

Oral Liken Planus

Liken Planus, stres gibi nedenlerle ortaya çıkan iyi huylu bir cilt problemidir.

Venöz Göllenme

Venöz göllenmeler, yaşlılarda bağ dokusu dejenerasyonuna bağlı olarak özellikle kronik güneş hasarı olan yerlerde; dudakta, kulak ve yüzde ortaya çıkan venöz anomalilerdir.

Mukosel

Mukosel, ruptüre olmuş tükrük bezi kanalından sızan musinin mukoza altında veya lamina propriada toplanmasıyla ortaya çıkan ağız içi bir patolojidir.

Behçet Hastalığı

Behçet sendromu olarak da adlandırılan Behçet hastalığı, vücudun farklı yerlerindeki kan damarlarının iltihabına neden olan ve nadir görülen kronik bir hastalıktır

Ürtiker

Ürtiker halk arasında kurdeşen olarak bilinen, sık görülen, kaşıntılı, kabarıklık ile karakterize bir cilt hastalığıdır.

Uyuz Hastalığı

Uyuz, insan gözü ile fark edilemeyen bir parazitin neden olduğu çok kaşıntılı ve bulaşıcı bir deri hastalığıdır.

Egzemalar

Egzama kızarıklık, kaşıntı ve döküntülere sebep olan bir cilt rahatsızlığıdır. Her yaş grubunda görülebilir ve oldukça yaygın bir cilt hastalığıdır.

Deri Kuruluğu

Cilt kuruluğu ya da tıbbi adıyla kserozis, cildin en yüzeyel tabakası olan epidermiste uygun miktarda su bulunmamasıyla karakterize çok yaygın bir cilt sorunudur.

Pruritus

Kaşıntı hissi her insanda kolaylıkla görülebilen bir histir. Vücudun tamamında hissedilebildiği gibi bazı bölgelerinde de hissedilebilmektedir. Yanma, batma, kaşıntı, sızlama ve vücutta bir şey dolanıyormuş hissi yaşanmaktadır.

Genital Siğil

Genital siğil kadın ve erkek genital bölgelerine yerleşen, küçük, deri renginde kabarıklıkların görüldüğü çoğunlukla cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır.

Genital Herpes

Genital herpes, herpes simpleks virusunun (HSV) yol açtı- ğı cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Bu virusun HSV1 ve HSV2 olmak üzere iki tipi mevcuttur.

Sifiliz

Sifiliz, ya da sık bilinen adıyla frengi; Treponema pallidum adı verilen bakterinin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Hastalığın neden olduğu yaralara temasla kolayca bulaşabilir.

Bazal Hücreli Karsinom

Bazal hücreli karsinom, deri kanserinin bir türüdür. Deride bulunan eski hücrelerin ölmesiyle onların yerine yenilerini üreten, bazal hücre olarak adlandırılan hücre tipinde başlar.

Yassı Hücreli Karsinom

Skuamöz hücreli karsinom (SCC) ya da yassı hücreli karsinom bir kanser çeşidi olan karsinomun alttiplerin olup birçok organdan köken alabilir.

Melanom

Tıp dilinde" Malign Melanom" olarak adlandırılan cilt kanseri, pigment hücrelerinden (deriye renk veren hücreler) köken alır ve çok hızlı ilerler.

Keratoakantom

Keratoakantoma kendiliğinden iyileşme gösterebilen ve klinik ve histolojik olarak SCC ile ileri derecede benzerliği olan, yüzey epidermisin benign bir tümörüdür.

Deri Lenfoması

Primer Deri Lenfomaları esas olarak deriyi tutan ancak ileri evrede kan, lenf nodu ve iç organlara yayılabilen derinin neoplastik hastalığıdır.

Atopik Egzema

Atopik dermatit , özellikle küçük çocuklarda kaşıntı, deri kuruluğu ve egzema yapan bir deri hastalığıdır.

Molluscum Contagiosum

Molluscum contagiosum (MC), yaygın ve bulaşıcı bir viral cilt enfeksiyonudur. Deride kabarık, inci benzeri nodüller veya papüllere neden olur.

Siğiller

Siğil; Human papilloma virusu (HPV)İnsan papilloma virüsü - diye adlandırılan virüsun derinin üst tabakasını enfekte etmesiyle oluşan iyi huylu deri büyümesidir.

Alopesi Areata

Saçkıran ya da tıbbi adıyla alopesi areata bir kişinin saçının ya da kaş, kirpik, sakal gibi diğer tüylerinin kısa bir süre içinde bölgesel olarak aniden dökülmesi ile karakterize bir hastalıktır.

Tinea Capitis

Tinea kapitis saçlı deride pediatrik dönemde sık görülen bir dermatofit infeksiyonudur. Etkenler bölgelere göre ve zaman içerisinde değişkenlik göstermektedir.

Hemanjiyom

Hemanjiomun halk arasında bilenen diğer isimleri gül lekesi veya doğum lekesidir.Vücudumuzdaki kan damarlarının iç tabakasını oluşturan endotel hücrelerinden köken alan iyi huylu tümörler olarak açıklanmaktadır.

Ateş ve Döküntü

Çocuklarda ateşli döküntülü hastalıklar sık görülür ve önem taşır. Birçoğunda etken virüslerdir ve kendilerini sınırlandıran hastalıklardır.