Nasır Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Dermatolog Dr. Özlem Kaplan
Nasır Nedir?
Nasır ciltte oluşan sürekli gerilme, basınç veya tahrişten dolayı derinin kalınlaşması ve sertleşmesidir.
Cilt kendini sürtünme veya basınca karşı korumak amacıyla sertleşerek içinde bulunduğu olumsuz duruma tepki geliştirir ve böylece nasır meydana gelir. Basınç ve sürtünme durumları ortadan kalktığı zaman türüne göre kendiliğinden geçebilirler.
Nasırlar çok fazla şekil, ebat ve türde ortaya çıkabilirler.
Çoğunlukla deriye karşı kemik basıncının çok olduğu bölgelerde
rastlanmaktadır. Genellikle ayaklarda görülse de yalnızca
ayakta meydana gelen bir rahatsızlık değildir. Ellerde ve
vücudun diğer bölgelerinde de rastlanabilmektedir.
Erken müdahale edilmezse genişleyerek ağrıya neden olabilir.
Tedavi edilmediği zaman en ileri safhası kemiğe kadar
ulaşmasıdır. Bu durumda nasırın tedavisi çok daha zor
olabilmektedir.
Nasır Neden Olur?
Nasır daha çok kemikli bölgelerde görülür. Nasırlar halk arasında çıktıkları yerlere göre adlandırılmaktadırlar.Örneğin:
- Ayak Parmağında Nasır
- Ayakta Nasır
- Topuk Nasırı
- El Nasırı
- Parmak Arası Nasır gibi adlandırılmaktadırlar.
Nasır oluşumunun pek çok nedeni vardır ancak en
belirgin olanı çok dar veya çok bol ayakkabılar giymektir. Dar
ayakkabı giymek ayaklara basınç uygulayacağından ayakta nasır
oluşumuna neden olur. Bol ayakkabı giymek ise sürtünmeye neden
olacağından yine ayakta nasır oluşumunu tetikleyecektir.
Yaşın ilerlemesi ile birlikte deri de kalınlaştığından
yaşlılarda ayak nasırı oluşumu daha fazla görülmektedir. Uzun
zaman ayakta kalmak ve ayaklara baskı yapacak, sürekli aynı
bölgeleri çalıştıran spor aktiviteleri ve yürüyüş şekli de
ayakta nasır oluşumunda etkili olan faktörler arasındadır.
Ayak bakımına dikkat edilmediğinde de ayak nasırı
oluşmaktadır. Kemikli vücut yapısına sahip olan kişilerde de
nasır sıklıkla görülebilmektedir. Çorap giymeden ayakkabı
giymek de doğrudan derinin ayakkabı ile temas etmesine neden
olduğundan nasır oluşumuna sebep olabilmektedir.
Bunyon veya halluks valgus olarak da bilinen ayak kemiği
çıkıntısı ve çekiç parmak rahatsızlıkları da sürtünme ve
basınca neden olduklarından dolayı ayak parmağında nasır
oluşumu görülebilmektedir. Ellerde de aynı şekilde sürtünme ve
basınçtan kaynaklı el nasırı oluşur.
Uygun tedaviyi almak üzere
Samsun Cildiye Doktoru
Dermatolog Dr. Özlem KAPLAN başvurmak için iletişime geçiniz.
Nasır Belirtileri Nelerdir?
Nasır ciddi bir rahatsızlık olmamakla birlikte ilerlemiş ise eğer ağrıya neden olabilir ve nasırın tedavisi gerekir
Nasırın pek çok belirtisi vardır ancak belirtisi olmayan nasırlarda vardır. Nasırın ilk belirtisi deride kalınlaşmadır. Deri basınç ve sürtünme sonrasında alttaki dokuları korumak amacıyla kalınlaşarak bir tepki ortaya koyar. Nasırın büyük olduğu ve basıncın fazla olduğu bölgelerde ağrılı bir şekilde ortaya çıkabilir.
Ağrı ve kalınlaşmanın dışında nasır oluşan bölgenin rengi diğer cilt bölgelerinin renginden farklıdır ve deride pul pul dökülme ortaya çıkar. Nasırın orta kısmında koni gibi şekil ortaya çıkması da belirtiler arasındadır. Nasırın olduğu yerlerde deri hem kalın hem de serttir. Nasır oluşan bölgede gerginlik ve kaşıntı oluşabilir. El ve ayaklar kullanılırken orada fazlalık varmış hissi oluşur. Nasırlar çatlayabilirler ve bu durumda enfeksiyon oluşabilir. Enfeksiyon oluşan nasırlarda batma, şiddetli ağrı ve acı hissi meydana gelebilir. Bunlar nasırın en büyük belirtileridir.
Nasır Teşhisi Nasıl Konulur?
Nasır teşhisi koymak oldukça kolaydır. Nasırlar bakıldığında
kolaylıkla anlaşılabilen oluşumlardır. Derinin renginde
sararma meydana gelmiştir. Nasır olan bölgede deri
kalınlaşması gözlemlenir. Sertleşme, ağrı ve batma gibi
belirtileri ortaya çıkmaktadır. Şekli ve görünümü bakımından
zaman zaman siğil ile karıştırılabilmektedir. Ancak bir
cildiye uzmanı tarafından muayene edildiğinde kolaylıkla
ayrımı yapılacaktır.
Uzman hekim tarafından nasır teşhisi konulduğunda nasır tedavisi başlayacaktır.
Nasır Çeşitleri Nelerdir?
Nasırın tedavisi için öncelikle nasırın türü ve hangi evrede olduğunun belirlenmesi gerekir. Nasırın farklı çeşitleri vardır. Bunlar: Tohum nasır, sert nasır, yumuşak nasırdır
- Tohum Nasır:
- Yumuşak nasır:
- Sert nasır:
Tohum nasır, genellikle ayağın topuk kısımlarında ve topuk yanlarında görülen ölü deridir. Sert ve kalınlaşmış yapıdadırlar. Bazı yöntemlerle (topuk taşı gibi) kalınlaşmış deri yumuşatılsa da ileri evrelerde nasır kökü olduğundan nasırın tedavisi gerekir. Bu nasırların bulunduğu bölgelerde basınç ve sürtünme arttığı zamanlarda ağrı görülebilir.
Yumuşak nasır, olarak adlandırılan nasır, 1 ila 4 cm kadar olup daha yüzeyseldir ve genellikle ayak parmaklarında görülür. Ayakların parmak kısımlarında oluşan şekil bozuklukları veya topuk boyu yüksek ayakkabı giyilmesi sonucunda parmaklara olan basıncın artması ile birlikte meydana gelen tahriş sonrasında yumuşak ayak nasırı oluşur. Yumuşak nasırlar kızarık ve iltihaplı olabilirler bu yüzden de ağrılı ve rahatsız edicidirler. Bunlar dış etkilere daha duyarlı olduklarından iltihap ve akıntı görülebilmektedir.
Sert nasır , genellikle vücudun kemikli kısımlarında oluşan nasırlardır. Daha çok ayaklarda rastlanır. Uzun süreli yanlış yürümekten ve ayağa uygun olmayan ayakkabı giymek gibi nedenlerden dolayı ayağın kemikli bölgelerinde basıncın artmasıyla oluşan nasırlardır. Sert olanların nasır kökü yoğundur ve nasır tedavisi yapılması gerekir.
Nasır Nerelerde Olur?
Nasırlar genellikle ayaklarda görülür. Ayakların parmak aralarında, tabanlarda, ayak altlarında, parmakların birbirine sürtündüğü bölgelerde, ellerin parmak boğumlarında, parmakların uçlarında, dirseklerde, dizlerde, omuz başlarında görülebilir. Nasır sürtünmenin ve basıncın yoğun olduğu bölgelerde görülebilir. Örneğin; Gitar çalan bir müzisyenin parmak uçlarında, nasır oluşabilir.
Nasır Nasıl Tedavi Edilir?
Nasır tedavisi yapılırken öncelikle nasır olup olmadığını anlamak için uzman bir hekim tarafından teşhis konulması gerekir. Nasır teşhisi konulduktan sonra nasırın seviyesine göre tedavi yöntemleri belirlenir. İlk olarak nasır oluşmasının kökenindeki sorun tespit edilmelidir ve bu sorun ortadan kaldırılmalıdır. Örneğin dar ayakkabı kullanmaktan kaynaklı nasır oluşmuş olabilir. Bu durumda ayağınıza uygun ayakkabı kullanmak sorunu ortadan kaldıracaktır. Sorunun ortadan kaldırılması nasırın tedavisi ve tedavisi sonrasında nasırların tekrarlamasını önleyecektir. Eğer nasır etrafında oluşan iltahaplanma gibi durumlar söz konusu ise önce antibiyotik ilaçlarla iltihap kurutulmalı sonrasında nasır tedavisine geçilmelidir. Ayağa olan basınç ortadan kaldırıldıktan sonra kalınlaşan derinin yumuşatılarak temizlenmesi nasır tedavisinde çok önemlidir. Deriyi yumuşatmak amacıyla nasırbandı, kremler, dondurma (kriyoterapi), kalem, ponza taşı ve radyoterapi (nasırın ısıya maruz bırakılarak yok edildiği yöntem) gibi yöntemler kullanılır. Bu yöntemler:
İlaç ile yapılan nasır tedavisi:
Nasir tedavisinde sıklıkla kullanılan yöntemler arasında nasır ilacı yer almaktadır. Çoğunlukla çok derine inmemiş yüzeysel nasırların tedavisinde nasır ilacı daha etkilidir. İlaç türleri içinde genel olarak salistik asit içerikli kremler, solüsyonlar ve nasır bantları kullanılır. Yedi ila on gün boyunca kullanılan kremler nasırları yumuşatır ve soyulmasını sağlayarak nasır tedavisi yapılmış olur. Nasırın boyutuna göre tercih edilen nasır bantları da aynı şekilde tedavi eder. Nasır bantları kullanım süresi bakımından kremlere göre farklılık gösterebilir. İkisi birlikte de kullanılabilmektedir. Kısacası nasır ilacı olarak adlandırdığımız bu ürünler düzenli olarak kullanıldığında nasıra neden olan deri soyulmaya başlar ve böylece kişi nasırlardan kurtulur.
Kriyoterapi uygulaması bir tür dondurma işlemidir. Kriyoterapi, gaz nitrojen veya sıvı azottan faydalanarak nasırların kontrollü bir soğuğa maruz bırakılması ile hasarlı dokudan temizlenmesini sağlamak amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Çoğunlukla yumuşak nasırlarda kullanılır fakat önceden yumuşamış sert nasırlarda da etkili olabilmektedir. Uygulamaya başlamadan evvel herhangi bir uyuşturma yapılmaz. Bu tekniğin uygulanma alanı çoğunlukla yumuşak nasırlardır.
Doğal yöntemler kullanılarak yapılan nasır tedavisi:
Yüzeysel olan nasırları yumuşatmada kullanılabilir fakat ileri boyutlara ulaşmış nasır tedavisinde yeterli değildir. Ilık su, ponza taşı, asprin ve epsom tuzu gibi pek çok doğal yöntem bulunmaktadır. Doğal yöntemler çoğunlukla kolaylıkla iyileşebilecek nasırlarda tercih edilmektedir. İleri boyutlara ulaşmış nasırların tamamen iyileşebilmesi için hastane ortamında tedavi edilerek köklerinin yok edilmesi gerekir. Bu durumda doğal yöntemler bu tür vakalarda eksik kalabilir
"Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz"
Nasır Tedavisi İle İlgili Sık Sorulan Sorular
Nasır, nasır tedavisi sonrasında tekrar ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Nasır oluşumuna neden olan sorun ortadan kalkmadıkça tedavi edilse de tekrar ortaya çıkma olasılığı yüksektir. Bu durumda nasır oluşumuna neden olan sorun bulunup ortadan kaldırıldığında tekrarlama olasılığı oldukça azalacaktır
- Ayak bakımına özen gösterilmelidir.
- Ayağınıza uygun ayakkabı seçmelisiniz.
- Ayaklarınızın nemli kalması sürtünmeyi artıracağından kuruluğundan emin olmalısınız.
- Düzenli olarak topuk taşı olarak da adlandırılan ponza taşı ile ayaklarda ki ölü deriyi temizlemek.
- Çorap giymeyi ihmal etmemelisiniz.
- Ayaklarınıza düzenli olarak nemlendirici sürün.
Bunlara dikkat ettiğiniz sürece nasır oluşumunun büyük ölçüde önüne geçmiş olacaksınız.
Nasırlar bir tür vücudu dış etkilere karşı koroma mekanizması olduğundan bunları kesmek, kopartmak veya başka türlü müdahalelerde bulunmak oldukça zararlıdır. Nasırları kesmek kanatmak veya koparmak nasır oluşan bölgenin çevresini bakterilere ve virüslere açık hale getirebilir. Doktor kontrolünde yapılmadıkça bu yöntemler oldukça zararlıdır. Ev ortamında bu tür müdahaleler farklı sorunlara neden olabileceğinden bu konuda uzman bir doktora muayene olmak faydalı olacaktır. Nasırlarınızla başa çıkamıyorsanız kliniğimizle iletişime geçebilir ve tedavinize başlayabilirsiniz.
Nasırlar genellikle aynı bölgenin sürekli olarak basınç ve sürtünmeye maruz kalması sonucu oluşurlar. Deride kalınlaşma çok fazla değilse, o bölgede sürtünme veya basınç devam etmiyorsa deri kendini zamanla yenileyecek ve kendi kendine iyileşecektir. Fakat deri çok kalınlaşmış ve nasır kökü oluşmuş ise herhangi bir müdahale olmadan iyileşmesi mümkün olmayacaktır. Bu durumda uzman bir doktora başvurmanız sizin için faydalı olacaktır. Kliniğimizle iletişime geçebilir ve bu alanda uzman doktorlarımızla tedavi sürecinize başlayabilirsiniz.
Nasırlar yalnızca sürtünme ve basınçtan dolayı ortaya çıktığından aynı zamanda bakteri veya virüs kaynaklı olmadığından bulaşıcı değillerdir. İnsandan insana ya da insandan hayvana bulaşmazlar. Nasırlar bulaşıcı değillerdir yalnızca vücudunda bulunan kişi için ilerlemiş ise ağrıya neden olabilirler. Ayak nasırı ve diğer bölgelerde oluşan nasırlar tedavi edilmezlerse büyüyerek daha geniş bir alana yayılabilirler.
Nasırlar eğer ileri safhalara ulaşmışsa genellikle ağrıya neden olurlar. Ayak nasırı ve diğer nasırları olan kişilerin başlıca şikayetlerinin başında ağrıya neden olmaları gelir. Bu durumda nasır kökü çıkarılarak bölgenin temizlenmesi gerekir. Nasırların doğrudan sebep oldukları ağrıların dışında bir de dolaylı olarak neden oldukları ağrılar vardır. Bunlar, kişinin nasır bulunan bölgeyi korumak amacıyla yanlış şekilde basarak yürümesinden kaynaklı bacaklarda ve bel bölgesinde dengenin bozulmasına neden olduğundan ağrı ve kasılma gibi sorunları ortaya çıkarabilir.
Nasırlar çoğunlukla kızarıklık, şişme, enfeksiyon, nasırların altında iltihap, çatlama, nasırların altında ve çevresinde ülser gibi komplikasyonlara davetiye çıkarabilmektedir. Özellikle ayak nasırının oluşturduğu açıklıktan vücuda giren bakteri ve virüslerin neden olduğu komplikasyonlarda vardır. Bunlar selülit, yılancık hastalığı, derin lenf damarı iltihabı ve toplar damar iltihabı gibi viral hastalıklara neden olabilmektir. Yanlış yürümekten kaynaklı kas, kemik ve eklemlerle ilgili komplikasyonlar da görülebilir.