Samsun-sedef-hastaliği

Sedef hastalığı nedir?

Sedef hastalığı, çoğunlukla ailesel yatkınlığı olan kişilerde, saçlı deri, diz ve dirseklerde üzeri beyaz kabuklarla kaplı yaraların olduğu bir deri hastalığıdır.

Kimler Sedef hastalığına yakalanır?

Ailesinde sedef hastalığı olan kişilerde sedef hastalığı görülme olasılığı daha yüksektir.

Sedef hastalığının belirtileri nelerdir?

Özellikle saçlı deride, dizlerde, dirseklerde ve kuyruk sokumu bölgesinde olmak üzere vücudun bir çok yerinde zemini kırmızı, üzeri beyaz kabuklu yaralar olması durumunda sedef hastalığından şüphelenilir.

Sedef hastalığında tırnaklarda da değişiklik olabilir.Bunlardan en sık görüleni yüksük tırnak (pitting) olarak adlandırılan tırnakların üzerinde minik çukurcukların olmasıdır.

Sedef hastalığı tanısı nasıl konur?

Sedef hastalığının tanısı dermatoloji hekimi tarafınca klasik bulguların varlığıyla konabilir. Diğer deri hastalıklarıyla ayırt edilemeyen durumlarda deri biyopsisi yapılır. Histopatolojik inceleme sonucunda sedef hastalığı tanısı kesinleşmektedir.

Samsun Cildiye doktoru Dermatolog Dr. Özlem KAPLAN ile iletişime geçiniz.

Sedef hastalığının tedavisi nasıl olur?

Sedef hastalığında tedavi verilirken :

  • Hastalığın şiddeti,
  • Hastanın cinsiyeti,
  • Hastanın yaşı önemli rol oynar.

Hafif şiddetli hastalıkta en sık tercih edilen tedavi topikal ilaçlardır. Bunlar topikal kortizonlu ilaçlar ( krem /merhemler ), D vitaminin içeren krem / merhemler ve nemlendiricilerdir. Kaşıntı olması durumunda antihistaminler kullanılır.

Orta şiddetli ve şiddetli hastalıklar kullanılabilen ilaçlar ve yöntemler ; fototerapi, metotreksat, asitretin ve biyolojik ajanlardır.

Gebelerde tercih edilmesi gereken tedavi yöntemleri topikal kortizonlu ilaçlarla ve Dar bant UVB olarak adlandırılan fototerapi tedavisidir.

Sedef hastaları nelere dikkat etmelidir?

  • Sedef hastaları sert keselenmemelidir,
  • Sedef hastaları , hastalıklarının şiddetine göre uygun tedaviyi almalı ve bu tedavi süresince belli aralıklarla dermatoloji bölümlerince takip ve kontrollerinde gitmelidir. Sedef hastaları stresten uzak kalmaya çalışmalıdır,
  • Sedef hastaları stresten uzak kalmaya çalışmalıdır.
  • Sedef hastaları enfeksiyon hastalıkları açısından dikkatli olmalıdır.
  • Sedef hastaları kullandıkları ilaçların etki ve yan etkileri konusunda bilinçli olmalı, hekim kontrolünde doğru ilaçları , doğru vücut bölgelerine, doğru zamanlarda uygulamalıdır. Eğer ağızdan alınan hap ya da deri altı iğne tedavileri kullanma durumundalar ise bunların kullanımına çok özen göstermeli takip ve kontrollerini sıkı yaptırmalıdır.

Sık görülen diğer deri hastalıkları Akne İzlerinin Tedavisi ve Gül hastaliği hakkında bilgi almak için tıklayınız.

“Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”